Комп'ютерна Академія IT STEP - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

ШАГ логотип

Хто такий інтернет-маркетолог та як ним стати?

17.09.2020

278 переглядів

Хто такий інтернет-маркетолог?

 

Основне призначення професії інтернет-маркетолог - просування чогось в мережі інтернет із застосуванням для цього різноманітних рекламних способів, каналів та інструментів.

 

Так як сьогодні дуже багато бізнесів використовують для просування послуг і товарів саме інтернет, дана професія є дуже затребуваною в наш час. Інтернет-маркетолог - молода професія, проте вже сьогодні в цій сфері існує безліч досвідчених фахівців, які ефективно допомагають компаніям просувати бізнес у всесвітній мережі.

 

Також враховуйте, що професія інтернет-маркетолога відрізняється від професії маркетолога. Звичайно, є і загальні сторони, однак в маркетингу в Інтернеті є все-таки власна специфіка. Інтернет-маркетинг дозволяє з більшою точністю визначати результати від застосовуваних рекламних джерел та набагато оперативніше впливати на ефективність розміщуваної реклами. У плані просувань різниці практично немає, оскільки в мережі інтернет просувати сьогодні можна абсолютно все.

 

Які обов'язки сучасних інтернет-маркетологів?

Список виконуваних інтернет-маркетологом обов'язків сильно визначається специфікою продукції компанії. Однак є і деякі базові обов'язки, загальні для більшості інтернет-маркетологів:

  • SEO-просування інтернет-ресурсу клієнта і виведення його в топ пошукових запитів за певними словами;
  • створення інтернет-спільнот компанії, їх просування, робота з соціальними мережами;
  • відстеження негативних відгуків, якщо такі є, і грамотна, швидка обробка таких відгуків;
  • інтернет-маркетолог повинен проводити аналіз конкурентів, а точніше - їх інтернет-сайтів та представництв в соціальних мережах;
  • проведення аналізу цільової аудиторії клієнта;
  • аналіз бізнесу клієнта, щоб зрозуміти, як саме займатися його просуванням в інтернеті;
  • налаштування реклами - тизерної, контекстної або іншої, із залученням до роботи відповідних фахівців;
  • робота з блогерами та лідерами думок;
  • стратегія просування компанії в інтернеті - маркетологи займаються її розробкою, а також підбирають фахівців, які необхідні для якісної роботи в цьому напрямку.

Звичайно, список обов'язків інтернет-маркетологів може бути розширено й іншими функціями. Проте в більшості випадків хороший інтернет-маркетолог займається аналітикою та організацією роботи, працюючи з працівниками суміжних спеціальностей (для прикладу, таргетологи, PPC-спеціалісти, контент-менеджери), а не виконуючи їхню роботу.

Інтернет-маркетологу не обов'язково ідеально знати всі інструменти для просування в інтернеті, а достатньо мати хоча б поверхневе уявлення про роботу цих інструментів, що дозволить йому грамотно складати технічні завдання для інших працівників. 

 

Головна мета роботи інтернет-маркетолога - підвищити впізнаваність бренду клієнта, і, завдяки цьому, збільшити кількість продажів.

Але при цьому клієнтам інтернет-маркетологів варто враховувати - досвідчений фахівець не може на 100% гарантувати зростання продажів чи успішність їхнього бізнесу. Сфера впливу інтернет-маркетологів насправді є доволі обмеженою і на зростання продажів/успішність бізнесу впливає велика кількість факторів, не залежних від роботи фахівця з просування в Інтернеті.

Наприклад, якість продукту в більшості випадків є ключовим показником у продажах. Проте інтернет-маркетолог на неї вплинути може хіба що у вигляді рекомендації власнику бізнесу. Те ж стосується і обробки отриманих заявок - їх швидкість і якість опрацювання залежить від менеджерів, які такі заявки і дзвінки приймають. Повільне опрацювання таких запитів від потенційних клієнтів може звести нанівець роботу інтернет-маркетолога, а проблема, виявляється, геть не в цьому спеціалісту.

Проте, існують і конкретні показники ефективності роботи інтернет-маркетолога - наприклад, трафік сайту клієнта, кількість онлайн-запитів, вхідних дзвінків і замовлень. Збільшення цих показників свідчить про ефективність роботи інтернет-маркетолога.

Вимоги до інтернет-маркетологів

При виборі співробітників на вакансію інтернет-маркетолога наймачі сьогодні, в першу чергу, дивляться на досвід. Деяким роботодавцям потрібні інтернет-маркетологи, які мають 5-6 років досвіду роботи за фахом, іншим же достатньо одного року чи взагалі відсутність досвіду роботи в цій сфері.

Буває так, що беруть людини без досвіду роботи, але в цьому випадку претендент повинен закінчити будь-який навчальний заклад за суміжною спеціальністю або ж профільні курси. Заробітна плата на початковому етапі у таких фахівців буде, звичайно ж, набагато меншою, ніж у більш досвідчених колег. Однак потрібно враховувати, що будь-яка робота за фахом надає необхідний для подальшого розвитку досвід. Якщо ви закінчили профільні курси та вже володієте якимось досвідом в професії не забувайте, що досвіду ніколи мало не буває =)

Тим більше в такій сфері, яка мало не щодня вносить нові корективи в існуючі інструменти роботи (тренди в SMM, написанні тексту) чи запроваджує нові інструменти (формати Stories в Instagram та YouTube, соц. мережа TikTok та можливість просування в ній і т.п.).

А от профільний ВНЗ, як правило, дає доволі мало - диплом та деякі базові знання (основи) для початку роботи за професією. Саме професії інтернет-маркетолога у ВНЗ сьогодні не навчають, можна отримати знання тільки за суміжними спеціальностями. Так що кращим вибором будуть курси інтернет-маркетологів.

 

Вимоги, які висуваються до кандидатів вакансії інтернет-маркетолога, можна розділити на дві великі групи - професійні вимоги та особистісні. Професійні включають вже згаданий досвід роботи в професії, а також навички реклами, досвід по просуванню сайтів в топ пошукових запитів, плюс практичний досвід по налаштуванню різних видів реклами - таргетованої, контекстної, медійної та ін.

Найпоширеніші особистісні вимоги до інтернет-маркетологів включають комунікабельність та аналітичний склад розуму. Комунікабельність тут важлива, так як інтернет-маркетолог повинен вміти знаходити спільну мову з різними співробітниками під час реалізації складних проектів з просування. Аналітичний склад розуму дуже стане в нагоді в розробці стратегії просування та аналізі ефективності рекламної кампанії.

 

Скільки заробляють інтернет-маркетологи?

Як і в багатьох сферах ІТ, оплата інтернет-маркетолога визначається професійними навичками та його досвідом. Також великий вплив робить і регіон, де працює інтернет-маркетолог. Наприклад, в Київі зарплата такого фахівця становить близько 25-30 тис. грн. У регіонах же інтернет-маркетолог може заробити від 10 тисяч до 15-17 тис. грн.

На сьогодні інтернет-маркетологи дуже затребувані на ринку праці і тут ми аж ніяк не перебільшуємо. Особливо потреба в хороших фахівцях в сфері просування в Інтернеті виникла з настанням карантину - багато бізнесів призупини діяльність на період березня-червня та "перемістились" в онлайн. Як результат - є гостра потреба в хороших спеціаліст по просуванню для виконання цілей компанії (підвищення впізнаваності бренду/компанії в Інтернет, збільшення продаж, формування лояльності клієнтів до бізнесу і т.п.).

З огляду на ці події та на стрімкий розвиток інтернету не важко зрозуміти, що й на інтернет-маркетологів сьогодні попит просто величезний. Хороші інтернет-маркетологи довго без роботи точно не сидять.

 

Як навчитися професії інтернет-маркетолога?

Якщо ви вирішили стати інтернет-маркетологом, вам, перш за все, необхідно потурбуватися про профільне навчання. Тим, хто починає зовсім з нуля, підійдуть загальні курси інтернет-маркетологів, де одразу ж готують профільних фахівців за цією професією. Більш досвідченим же співробітникам варто сконцентрувати увагу на окремих складових інтернет-маркетингу, таких як SEO, інтернет-просування, SMM і т.п. Якщо ви вже маєте досвід в інтернет-просуванні, то вам варто зупинитися на більш глибокому вивченні тих сфер, знаннями в яких ви в даний час володієте.

 

Якщо ви хочете стати інтернет-маркетологом з нуля - можете сміливо обирати профільні курси, завдяки яким навчитися цій професії може абсолютно будь-яка людина. Відразу варто підготуватися до того, що доведеться засвоювати величезну кількість нової інформації, тому що інтернет-маркетолог - професія далеко не найпростіша. На профільних курсах по підготовці інтернет-маркетологів нової професії слухачів навчають на практичних заняттях, при цьому поруч з вами будуть досвідчені наставники, які нададуть допомогу в навчанні і пояснять важкі місця.

Альтернатива профільним курсам - безкоштовне самостійне навчання. Тут, по-перше, доведеться витратити дуже багато часу. А по-друге, займаючись самостійно, без підтримки наставника, у вас абсолютно немає гарантії в тому, що ви зможете навчитися хоч чогось.

 

На даний момент можна з повним правом назвати професію інтернет-маркетолога дуже цікавою і досить високо оплачуваною. І в міру подальшого розвитку мережі Інтернет (та особливо ситуації з карантином з весни 2020 р) ця професія буде ставати все більш потрібною. І якщо ви володієте потрібними професійними якостями, а також, якщо паралельно постійно навчаєтеся - ви можете забезпечити собі гідне життя і вельми пристойний заробіток.



Автор:

Редакція Компьютерної Академії IT STEP

Дизайн

3D візуалізатор - професія майбутнього

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.   Мистецтво 3D візуалізації проникає у багато сфер нашого життя. Від архітектури і дизайну інтер'єру до реклами та промислового проектування – скрізь можна знайти сліди роботи 3D візуалізаторів. Ми розглянемо, які завда

ШАГ логотип

Soft-skills

Як знайти роботу junior спеціалісту без досвіду роботи

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.   Однак, незважаючи на потребу компаній у нових спеціалістах, пошук роботи для junior'ів без досвіду може стати певним викликом при конкуренції з досвідченішими кандидатами. Також, не завжди просто зрозуміти, які компетенції

ШАГ логотип

Soft-skills

10 кращих технік тайм-менеджменту для айтішника

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.   У нашій статті ми представимо вам 10 найкращих технік тайм-менеджменту, спеціально підібраних для айтішників. Ви дізнаєтеся про різні стратегії, які допоможуть вам оптимізувати використ�

ШАГ логотип

SMART - цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.   Знайомство з концепцією SMART-цілей SMART - це акронім, який описує основні характеристики ефективної мети: Specific (конкретна), Measurable (вимірна), Achievable (досяжна), Relevant (пов'язана з поточними завданнями та цілями) та Time-bound (обмежена за часом). Кожен із цих аспектів �

ШАГ логотип

Набір у розпалі

Триває набір в Малу Академію для дітей 7-14 років! Кількість місць обмежена!

Детальніше

Літній табір!

Відкрито набір у Літній IT-табір для дітей 7-14 років! Старт 03.06! Кількість місць - обмежена!

Детальніше

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності